1960 yılından beri aralıksız olarak Paralimpik Oyunlarında yer alan Dünya Okçuluk Para şampiyonası her iki yılda bir düzenlenmektedir. Sporcuları açık, W1 ve görme engelli (V1, V2/3) kategorilerine göre sınıflandırmış olan para okçuluk yarışmaları hem açık hem de kapalı alanlarda gerçekleştirilmektedir. Belirli sınıflandırma kuralları doğrultusunda yardımcı aparatlar kullanarak atış yapabilme imkânı bulan sporcular için özel yarışma kategorilerini içeren para okçuluk yarışması, Paralimpik Oyunlarının ayrılmaz bir parçasıdır. Bir sporcunun hangi engelli kategorisinde yarışabileceğini sadece kapsamlı bir sınıflandırma testi belirleyebilir. Açık, W1 ve V1, V2/3 kategorileri arasında temel farklılıklar vardır (World Archery, 2021).
Açık engelli kategorisinde yer alan sporcuların bacaklarında bir bozulma ve ya denge problemi olabilir. Sporcular tekerlekli sandalye ve ya tabure oturarak atış yapabilirler. Açık kategorisinde yer alan okçular standart kurallar çerçevesinde, olimpik veya makaralı olarak sınıflandırılarak yarışmalara katılmaktalardır. Açık kategorisi Paralimpik Oyunlarında yer alır (World Archery, 2021).
W1 sporcuları sadece tekerlekli sandalye kullanabilirler. W1 kategorisi için standart kurallar modifiye edilmiştir. Olimpik ve ya makaralı yay kullanılmaktadır. Fakat bu 2 farklı disiplin için yarışmalar ayrılmamıştır. W1 kategorisi Paralimpik Oyunlarında yer alır (World Archery, 2021). V1, V2/V3 sporcularında görme bozukluğu mevcuttur. V1 sporcuları yarışırken göz bağı veya karartma gözlüğü kullanmalıdır. Bu sporcular dokunsal olarak nişan almayı kullanır. Paralimpik Oyunlarda atış çizgisinin bir metre arkasında oturan ya da ayakta duran bir yardımcının, oklardaki hedefin konumu, güvenlik ve puanlama konusunda sporcuya bilgi vermesine izin verilir (World Archery, 2021).